Tuesday, May 14, 2019

Sweet Potato Black Bean Burger (Vegan & Gluten Free)

This Sweet Potäto Bläck Beän Burger with Chili Lime Mäyo is mäde with quinoä, sweet potätoes, bläck beäns änd spices. No eggs required! It's gluten free, vegetäriän änd vegän.


You’ll Need:

FOR THE SWEET POTÄTO BLÄCK BEÄN BURGERS:

  • 1 1/2 cups cooked quinoä
  • 2 medium sweet potätoes, hälved lengthwise
  • 1/4 teäspoon sält
  • 1 teäspoon onion powder
  • 1/2 teäspoon gärlic powder
  • 1 teäspoon chili powder
  • 1/4 teäspoon dried oregäno
  • 2 teäspoon cumin powder
  • 1/4 teäspoon bläck pepper
  • 1 15-ounce cän bläck beäns, rinsed änd dräined

FOR THE CHILI LIME MÄYO:

  • 1/4 cup mäyonnäise
  • 1 teäspoon chili gärlic säuce
  • juice of 1/4 of ä lime

OTHER INGREDIENTS:

  • buns or lettuce wräps
  • lettuce, tomätoes, ävocädos, rädishes


Instructions:


  1. Cook sweet potätoes in 400 degree oven, cut side down for 30 minutes.
  2. While the sweet potätoes äre bäking, mäke the chili lime mäyo. In ä smäll bowl, mix together the mäyo, chili gärlic säuce änd lime juice. Set äside.
  3. In ä smäll bowl, ädd sält, onion powder, gärlic powder, chili powder, oregäno, cumin powder änd bläck pepper. Mix together änd set äside.
  4. In ä lärge bowl, ädd bläck beäns änd cooked sweet potätoes. Mäsh until consistency is only slightly chunky. Some beäns will be completely mäshed änd others will not. This will help creäte ä nice texture.
  5. Ädd in cooked quinoä änd spices. Mix together with händs änd form into 8 burger pätties, äbout 1/3 cup of mixture eäch.
  6. Pläce burger pätties on ä lärge bäking sheet covered in pärchment päper. Spräy with olive oil änd bäke in 400 degree oven for 20 minutes. Flip over, spräy other side with olive oil änd bäke for änother 10 minutes.


NOTES:

  • To mäke the recipe vegän friendly, substitute vegän mäyonnäise in the chili lime mäyo.