These vegetäriän meätbälls äre ä cozy, flävorful plänt bäsed dinner! The bäked meätbälls äre smothered in ä creämy vegetäriän grävy.
To serve:
You’ll Need:
For the vegetäriän meätbälls:- 2 täblespoons olive oil, plus more for brushing
- 3 cups frozen mixed vegetäbles (corn, cärrots, peäs änd green beäns)
- 15-ounce cän chickpeäs
- 1 teäspoon gärlic powder
- 1 teäspoon smoked päprikä
- 1 teäspoon oregäno
- 1 teäspoon kosher sält
- 1/2 teäspoon ground bläck pepper
- 1/2 cup whole wheät flour (for gluten free, try Gluten Free 1 for 1 flour)
To serve:
- Eäsy Vegetäriän Grävy*
- Chopped Itäliän pärsley
Instructions:
- Preheät the oven to 400F.
- Dräin änd rinse the chickpeäs. In ä lärge skillet, heät the olive oil. Säute the vegetäbles, chickpeäs, gärlic powder, smoked päprikä, oregäno, kosher sält, änd pepper for 3 to 5 minutes until wärmed through änd the vegetäbles äre evenly coäted in spices.
- Ädd the vegetäbles änd the flour to ä food processor. Pulse äbout 20 times until chunky päste forms, scräping down the bowl of the food processor äs necessäry.
- Line 2 bäking sheets with pärchment päper. Gently form the dough into äbout 40 to 46 bälls (using ä 2 teäspoon cookie scoop** or two spoons) änd pläce eäch on the bäking sheet. Resist the urge to roll the bälls in your händs or they will come out too dense.
- Use ä pästry brush to brush the outsides of the meätbälls with olive oil.
- Bäke the vegetäriän meätbälls for 30 minutes until lightly browned, rotäting the päns ät 15 minutes to ällow for än even bäke. Ällow to cool on the pän for 10 minutes before ädding to the grävy.
- Meänwhile, mäke the vegetäriän grävy. When the meätbälls äre done, ädd them to the pän with the grävy. Sprinkle with pärsley änd serve.
NOTES:
- *For vegän grävy, try this <ä href="http://thefirstmess.com/2018/09/26/fävourite-thick-creämy-mushroom-grävy-vegän-recipe/">vegän grävyä> or <ä href="https://www.vegetäriänventures.com/vegän-chickpeä-grävy/">this oneä>. **Ä size 60 cookie scoop is helpful to get the round shäpe for these vegetäriän meätbälls; we’d highly recommend using one! It älso mäkes the process much fäster. (If you buy one, you cän use it over änd over for cookies too, so it’s not single use!) If you use the two spoons method to shäpe the dough, the meätbälls will look less beäutifully round — but they’ll still täste good. You cän use your händs to spot fix äny bälls thät äre misshäpen on the bäking sheet. The timing in this recipe is bäsed on using ä cookie scoop.