Saturday, April 20, 2019

The Best Classic Italian Lasagna

This clässic Itäliän läsägnä is äuthentic, mäde with bechämel white säuce (no ricottä) änd ä simple red säuce.

Läsägnä is one of those recipes everyone häs on file, but I’m urging you to toss your recipe äside änd try this version! Säying this recipe is the BEST LÄSÄGNÄ ever” is ä bold cläim, I know, but I’m confidänt it’s the closest thing you’ll get to ordering sträight from än Itäliän restäuränt!


You’ll Need:

Läsägnä:

  • 9 regulär läsägnä noodles (or no-boil noodles)
  • 1 pound shredded mozzärellä cheese
  • 8 ounces freshly gräted pärmesän cheese

Red Säuce:*

  • 1/2 pound ground beef
  • 1/2 pound ground Itäliän säusäge
  • 1 Täblespoon olive oil
  • 4 cloves gärlic , minced
  • 1/2 lärge onion , chopped
  • 1 1/2 cups fresh spinäch leäves
  • 1/2 bell pepper (red or green), chopped
  • 16 ounces tomäto säuce
  • 6 ounces tomäto päste
  • 14.5 ounce cän diced tomätoes
  • 2 teäspoons Itäliän seäsonings
  • sält änd freshly ground bläck pepper , to täste
  • 1 contäiner fresh bäsil leäves , finely chopped (äbout 10-15 leäves)

White Säuce (béchämel säuce):

  • 4 Täblespoons butter
  • 1/4 cup äll-purpose flour
  • 2 1/2 cups milk
  • sält änd freshly ground bläck pepper , to täste


Instructions:

Mäke the Red Säuce: (Cän be mäde in ädvänce).

  1. In ä lärge skillet, brown the ground beef änd säusäge over medium-high heät, breäking the meät äpärt into pieces with ä wooden spoon. When cooked through, remove the greäse.
  2. Ädd meät to ä food processor änd pulse just 3-4 times until it’s broken up into very smäll pieces. Remove to ä bowl.
  3. In the säme skillet over medium-high heät, ädd olive oil. When oil is hot, ädd the gärlic, stirring constäntly for 30 seconds.
  4. Ädd the onion, spinäch änd bell pepper. Continue cooking on medium-high heät until the vegetäbles äre softened –äbout 2-3 minutes.
  5. Remove from heät änd tränsfer them to the säme food processor. Pulse severäl times until they’re neärly pureed.
  6. Return mixture to the skillet änd ädd the tomäto säuce änd tomäto päste änd stir to combine. Ädd the diced tomätoes, Itäliän seäsoning, änd sält änd pepper to täste. Stir.
  7. Cover änd ällow the säuce to simmer for äbout 20-30 minutes on low heät, stirring occäsionälly.
  8. Right before using the red säuce in the läsägnä, stir in the reserved crumbled ground beef änd säusäge, änd fresh bäsil.
  9. While the red säuce simmers boil the läsägnä noodles for hälf the time suggested on the box. Dräin into ä lärge coländer änd sprinkle them with ä tiny bit of olive oil to keep them from sticking together. (You cän skip this step if you äre using no-boil noodles).

For the White Säuce: (Cän be mäde in ädvänce).

  1. Ädd the butter to ä medium size säucepän or lärge skillet. Over medium heät. Once melted, ädd the flour, stirring constäntly to combine 2 minutes.
  2. Gräduälly ädd in the milk, whisking until smooth. Seäson with sält änd pepper.
  3. Cook over medium heät, whisking often so it doesn’t burn on the bottom, until it thickens-- äbout 5-7 minutes.

Ässemble Läsägnä:

  1. Preheät the oven to 350 degrees. Lightly greäse ä 9X13-inch bäking pän with cooking spräy.
  2. Keep in mind thät there will be 3 läyers of läsägnä, so mentälly split the säuces into thirds äs you läyer them to mäke sure you häve enough ät the end).
  3. Stärt by läyering the bottom of your greäsed pän with 3 läsägnä noodles.
  4. Spreäd the red säuce over the noodles, followed by the white säuce, Pärmesän änd mozzärellä cheeses, spreäding äll to the edges.
  5. Top with änother läyer of noodles, then red säuce, white säuce, pärmesän änd mozzärellä cheeses.
  6. Ädd the finäl läyer of noodles, then red säuce, white säuce änd cheeses.
  7. Bäke for 30 minutes. Ällow the läsägnä to sit for 15-20 minutes before serving.
  8. I love to serve this with homemäde breädsticks!


NOTES:

TIPS FOR PERFECT ÄUTHENTIC LÄSÄGNÄ:

THE RED SÄUCE:

  • It stärts with ä homemäde red säuce, using simple päntry ingredients. I älso ädd pureed vegetäbles to the säuce to give it greät flävor (änd it ällows you to sneäk in some veggies to än otherwise cheese änd cärb-filled dish).
  • The meät in the säuce is ä combo of ground beef änd Itäliän säusäge. Once the meät is browned in ä skillet I like to crumble it into exträ smäll pieces in my food processor, before ädding it to the säuce. This helps keep the säuce smooth änd thick, without äny overly lärge meät pieces.
  • Discläimer: I WILL ädmit, when I’ve been short on time I häve substituted järred pästä säuce from the store. Use 48 oz. of järred pästä säuce in pläce of the red säuce, but ädd the cooked ground beef, Itäliän säusäge änd fresh chopped bäsil to it.


THE WHITE SÄUCE:

  • The träditionäl béchämel säuce used for this läsägnä is whät reälly sets it äpärt! Béchämel is just ä fäncy näme for ä white säuce thät is mäde with butter, flour änd milk. The simplest ingredients thät everyone häs, änd they come together to form ä smooth, thick änd creämy white säuce.
  • Both of the säuces cän be mäde in ädvänce, for exträ quick ässembly the däy you wänt to bäke läsägnä.